Flora

Na první pohled by se mohlo zdát, že focení rostlin je snadné. Z mnohaleté zkušenosti však tuto mylnou domněnku musím vyvrátit. Focení rostlin v plenéru je docela adrenalinová záležitost. Když se rozhodnete fotit nějaký konkrétní druh, samozřejmě to předpokládá jeho znalost, včetně místa výskytu a v případě, že se jedná o kvetoucí rostlinu, také znalost období, kdy kvete. Často musíte místo nálezu navštívit několikrát. Jednak proto, aby daná rostlina byla v optimální růstové fázi a samozřejmě kvůli dobrému světlu. Když se tyto dva faktory podaří skloubit, ani to ještě nemusí znamenat vítězství. Nesčetněkrát se mi stalo, že jsem byl na správném místě ve správný čas, v hledáčku dlouho připravovaný záběr a… A začalo foukat.
Jsou rostliny, které jemné proudění vzduchu nerozhýbe, ale fotit například některé trávy je opravdový horor a zkouška trpělivosti! A tak bych mohl pokračovat například o specifiku focení žlutých květů. Žádná jiná barva není tak problematická z hlediska zachycení žilnatiny a struktury okvětních lístků…
Při focení rostlin se často nechávám inspirovat kombinací světla, rostliny a pozadí, které dohromady vytváří jedinečnou atmosféru. Postprodukci omezuji na retušování, doostření a úpravu kompozice (výřez). V přirozeném světle jsou rostliny prostě nejkrásnější.
A ještě prosba na závěr. Až půjdete fotografovat rostliny, mějte prosím na paměti, že jsou to choulostivé organizmy, které nesnáší hrubé zacházení. Děkuji.

Aktuální výstava

Afrika ještě žije…


Nemá to být alarmující název výstavy, spíše vyjádření naděje, že se něco daří a dá se zachránit. Když jsem byl předloni na cestě po Botswaně, získal jsem po všech těch zprávách šířících se mediálním světem a které mluví o vyvražďování slonů, nosorožců, ale i dalších trofejních zvířat alespoň na chvilku pocit naděje.
Botswanská vláda je v tom nejlepším slova smyslu osvícenecká. Snaží se vychovávat obyvatelstvo k přesvědčení, že živé zvíře v kombinaci se zvídavým, a hlavně platícím turistou je ta nejlepší kombinace pro všechny. Důkazem, že se to daří je například to, že v Botswaně mají se slony opačný problém než většina ostatních Afrických zemí, tady jsou totiž i místa, kde jsou přemnožení.


Výstava fotografií „Afrika ještě žije“ je mým nepatrným příspěvkem k osvětě o kontinentu, který je posledním místem na zeměkouli s největší koncentrací velkých savců ve volné přírodě. Je to místo, které si zaslouží ochranu, péči a respekt.

Všechny srdečně zvu na svoji dosud největší výstavu fotografií z mé milované Afriky.

Vernisáž je jako koncert, zúročuje všechnu námahu a pachtění, v tomto případě fotografa, který se odhodlal jít s kůží na trh.

Budu moc rád, když mě na té cestě doprovodíte.

AFRIKA ještě žije

výstava bude slavnostně zahájena dne

28. března 2019 v 16 hodin, 

ve Výstavních síních Rabasovy galerie, ul. Vysoká 232, Rakovník.

Výstavu zahájí Jiří Anderle

Výstava potrvá od 28. 3. - 9. 6. 2019 (otevírací doba: út - ne od 10 do 18 hodin)

Rabasova galerie Rakovník